Coloranți artificiali

Datorită prețului scăzut, majoritatea companiilor folosesc coloranți artificiali. Culoarea produselor noastre este dată strict de ingredientele naturale folosite.

Arome artificiale sau parfumuri

Nu folosim nici o aromă artificială și nici parfumuri sintetice. Gustul și mirosul produselor noastre este provenit strict din ingredientele naturale folosite.

Ingrediente de origine animală

Am lucrat intens pentru a găsi alternative ce înlocuiesc produsele de origine animală cu plantele naturale, pentru a putea fi folosite în produsele noastre ca și ingrediente sănătoase, non-toxice. Spre exemplu, Glicerina folosită în multe paste de dinți și săpunuri poate fi de proveniență animală sau derivată din petrol, în timp ce Glicerina folosită în produsele noastre provine exclusiv din plante, are compoziție 100% vegetală.

*Singurele ingrediente de origine animală pe care le folosim sunt lăptișorul de matcă și propolisul care se obțin pe cale naturală, de la albine, drept produs final, acestea fiind total regenerabile și sustenabile.

Gluten

Toate produsele pe care le fabricăm în prezent NU CONȚIN deloc gluten.

Parabeni

Parabenii sunt un aditiv destul de comun în produsele cosmetice, inclusiv pastele de dinți. Folosiți drept conservanți, parabenii sunt substanțe chimice ce pot imita estrogenul hormonal și pot provoca probleme de dezvoltare sau de reproducere. Unele dintre substanțele chimice de care trebuie să vă feriți sunt: Methylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben, Benzylparaben.

Peroxid

NU folosim înălbitori sau Peroxid în pasta de dinți; în schimb, folosim o combinație de 4 sau mai multe ingrediente naturale ce duc la curățarea profundă și redarea albului într-un mod natural.

Petrochimicale

Nu folosim ingrediente pe bază de petrochimie precum ulei mineral, parafina sau petrolatum și nu folosim ingrediente etoxilate precum polisorbați sau PEG.

Ftalați

Ftalații sunt folosiți pentru a îmbunătăți performanța unor produse cosmetice de îngrijire personală (de exemplu, pentru a îmbunătăți mirosul într-o formulă), dar am evitat întotdeauna această clasă de ingrediente.

Saccharin

Multe dintre pastele de dinți convenționale conțin îndulcitori artificiali; Zaharina de exemplu este un înlocuitor de zahăr pe bază de petrol. „Zahăr” care este produs în laborator, obținut din ulei brut, ce se încadrează în aceeași categorie de îndulcitori ca Acesulfame K, sucraloză, aspartil fenilalanina, metil ester, alitame și tagatoză. Zaharina a fost confirmată că produce cancer în câteva studii clinice din anii '70, dar din păcate continuă să fie un aditiv folosit intens. În produsele din cadrul companiei PRANOYA folosim exclusiv îndulcitori naturali, cum ar fi xylitolul și ne bazăm pe gusturile date de ingrediente pentru a ne aromatiza pasta de dinți.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES) sunt agenți tensioactivi care sunt utilizați într-o gamă foarte mare de produse, de la agenți de curățare industrială până la pastele de dinți, iar scopul lor principal este de a oferi un efect de spumare. Aproape 16.000 de studii au menționat natura toxică a SLS, totuși este încă utilizat în multe produse cosmetice, precum și în majoritatea pastelor de dinți convenționale. Problema cu SLS și SLES este că acestea pot provoca afecțiuni ca ulcerații ale gurii și probleme stomacale. EWG susține că acest produs chimic, care este utilizat și ca insecticid, poate provoca iritații și toxicitate pentru organe.

Diferite nume folosite de companii pentru a ascunde acest ingredient:

● Sodium dodecyl sulfate (SDS)● Monododecyl ester● Sodium salt● Sulfuric acid● Sodium salt sulfuric acid● Monododecyl ester sodium salt sulfuric acid● Sulfuric acid monododecyl ester sodium salt● Aquarex methyl● Akyposal SDS● A13-00356

Propilen Glicol

Este un ulei mineral care, în grad industrial, este utilizat în antigel, vopsele, emailuri și soluții de dezghețare. Deci doar în cazul în care dinții dvs. îngheață, propilenglicolul vă va ajuta. Acesta este utilizat în pastele de dinți pentru a netezi textura. Din păcate poate provoca, de asemenea, probleme de reproducere și iritații ale pielii.

Aspartame

Când aspartam-ul este ingerat, una dintre substanțele chimice din acest compus urmează să fie descompusă în metanol, un alcool otrăvitor. Corpurile noastre nu pot digera corect această formă. Această substanță toxică poate călători cu ușurință prin sânge și poate fi transformată în formaldehidă. Pe măsură ce acest lucru se acumulează în organism, efectele negative devin din ce în ce mai evidente, precum dureri de cap, amețeli, slăbiciune, pierderi de memorie și stres gastro-intestinal. Un studiu din 2014 a stabilit, de asemenea, că aspartamul este un posibil cancerigen.

Carragenan

Derivat din alge marine, caragenanul este un agent de îngroșare comun în pastele de dinți - atât convenționale, cât și naturale. Poate fi găsit și în alimente precum lapte de ciocolată, iaurt și smântână. Dacă este folosit în alimente naturale și în pastele de dinți (nu și în produsele noastre), nu înseamnă că caragenanul este în totalitate sigur. S-a demonstrat că poate provoca inflamații în intestin și posibile tumori de colon.

Triclosan

Triclosanul prin definiție, este un pesticid dar este folosit ca agent antibacterian în pastele de dinți, spunându-se că ar ajuta la combaterea plăcii și a gingivitei. A fost considerat chiar o „super-chimicală” datorită modalităților sale de combatere a bacteriilor înfricoșătoare și puternice. În 2016, FDA a interzis triclosanul în produse de curățare corporală, dar încă este permis în pastele de dinți deoarece multe companii cunoscute folosesc acest ingredient. O componentă a Agentului Orange folosit în războiul din Vietnam, s-a dovedit a face parte din aceeași familie ca structură chimică cu triclosanul, aceștia fiind “veri” compuși.

Fluoride

Cea mai șocantă veste despre fluorură conform unor studii recente este probabil faptul că nici o formulă de pastă de dinți nu conține în realitate suficientă substanță activă pentru a remineraliza dinții, iar producătorii nu pot adăuga mai multă din cauza reglementărilor.

Ingerarea a prea multă fluorură poate provoca decolorarea permanentă a dinților, probleme stomacale, erupții cutanate și deteriorarea metabolismului glucozei.

Toată lumea a auzit de substanța fluor, care este una dintre cele mai controversate substanțe folosite în pasta de dinți. De fapt, aproximativ 95% din pastele de dinți convenționale vândute în lume astăzi conțin fluorură. În trecut, consumatorilor li s-a spus că fluorura este un element indispensabil, deoarece poate întări dinții și îi face mai rezistenți la carii. Cu toate acestea, în ultimii ani au apărut îngrijorări cu privire la riscurile pentru sănătate pe care le poate prezenta fluorul, în special la copiii mici care tind să înghită o mulțime de pastă de dinți când o folosesc, ceea ce printre alte probleme poate duce la fluoroză, o boală caracterizată prin multiple intoxicații.

De fapt, FDA necesită o etichetă de avertizare pe fiecare tub de pastă de dinți cu fluor vândută în SUA. În studiile clinice recente, hidroxiapatita a fost declarată ingredientul care oferă cel puțin la fel de multe beneficii pe care fluorul le promite, doar că aceasta nu are deloc efecte adverse secundare. Combinația de ingrediente folosită de noi pentru remineralizarea dinților este și mai puternică, fiind total naturală.

De asemenea, un sfat util pentru stomatologi: aplicațiile topice de fluor (pentru a fi eficiente) trebuie să fie puse pe dinți după periaj, astfel încât biofilmul să fie îndepărtat și fluorura să poată fi absorbită.

Titanium DIoxide (TiO2) Pigment White 6 (PW6) sau CI 77891

Dioxidul de Titaniu este un compus chimic anorganic adăugat sub formă de colorant pentru a face pasta de dinți albă. În timp ce majoritatea studiilor au ajuns la concluzia că dioxidul de titan este sigur pentru utilizarea topică pe piele, deoarece nu este absorbit, nu au existat studii care să stabilească dacă este absorbit de mucoasele din gură. Potrivit grupului de munca pentru mediu, există o îngrijorare cu privire la inhalarea dioxidului de titan, deoarece acesta poate fi cancerigen și ar putea provoca toxicitate pentru organe.

De asemenea, este important să rețineți că dioxidul de titan nu oferă niciun beneficiu oral; este pur și simplu parte dintr-o tactică de marketing care să facă apel la cei care le plac pasta de dinți de culoare alba.

Hidrated Silica, Bicarbonate

Pasta de dinți trebuie să fie ușor abrazivă pentru a fi eficientă. Unele dintre ingredientele abrazive utilizate, cum ar fi bilele de silica sau bicarbonatul, sunt prea abrazive. Aceste ingrediente pot îndepărta smalțul și afecta dentina, creând sensibilitate și ducând la retracție gingivală. În cadrul companiei PRANOYA, noi folosim ingrediente special alese, cu un grad foarte redus de abrazivitate (precum pudra de diamant natural, pudra de siwak, pudra de bambus și un carbonatul de calciu special cu abrazivitate scazută) care să poată oferi o curățare perfectă și în același timp să nu afecteze smalțul dentar sau glanțul fațetelor dentare.

Diethanolamine (DEA)

Dietanolamina (DEA) este un produs chimic utilizat ca agent de spumare în pastele de dinți. Acest compus este un alt perturbator hormonal cunoscut, iar EWG îl clasează la 10 pe scara de pericol. De asemenea, este utilizat în unele produse pentru a regla nivelul de pH și poate reacționa cu anumite substanțe pentru a crea cancerigeni. DEA este de asemenea cunoscut că produce toxicitate pentru organe.

PEG-8 și PEG-12

Termenul "PEG" (polietilenglicol) este utilizat pentru polimerii sintetici ai oxidului de etilenă - în pastele de dinți sunt folosiți ca umectanți și solvenți. Humectanții previn pierderea de apă și acționează ca stabilizatori. (Conform EWG, acești polimeri pot fi contaminați cu impurități de producție potențial toxice, cum ar fi 1,4-dioxan)

Ce susțin companiile

Multe companii susțin când sunt confruntate că folosesc aceste ingrediente în concentrații recomandate în așa fel încât ele nu afectează organismul. Cu toții știm însă că digestia și absorbția începe la nivel bucal iar pastele de dinți din punctul nostru de vedere nu trebuie să conțină nici măcar un ingredient care teoretic ar putea provoca probleme grave de sănătate.