Ce este?

Alantoina este o substanță chimică ce s-a dovedit a fi Non-Toxica și sigură, ce se utilizează într-o varietate de aplicații cosmetice.În forma sa organică, alantoina se găsește în mai multe plante cum ar fi sfecla de zahăr, mușețel, semințe de tutun și alte plante.

Ce face?

Alantoina este considerată un ingredient eficient de hidratare atunci când este folosită pe piele, iar calitățile sale blânde, neiritante fac ca acest ingredient să fie un excelent ingredient ce se poate folosi în produsele anti-îmbătrânire, pentru cei cu piele sensibilă și ușor iritată.

De ce îl folosim?

Folosim Alantoina în pasta de dinți PRANOYA pentru efectele sale puternice privind accelerarea cicatrizării țesuturilor, ca anti iritant și bun cicatrizant.

Ce este?

Recoltată din seva tulpinei, Pudra de Bambus este un ingredient activ 100% natural, o pudră foarte fină ce derivă din arborele de bambus, supranumit și “arborele de fier”, specie de plantă ce are tulpini foarte drepte, cilindrice înalte până la 25 de metri și în același timp foarte rezistente. Se consideră că bambusul este unul dintre cei mai primitivi copaci din lume.

Ce face?

Pudra de Bambus oferă un efect puternic de curățare a dinților și a petelor apărute pe aceștia, are proprietăti antibacteriene și contribuie la eliminarea mirosurilor neplăcute din cavitatea bucală, oferind astfel senzația de dantură curată și proaspătă chiar până la 8-12 ore.

De ce îl folosim?

Pudra de Bambus din compoziția pastei de dinți PRANOYA este folosit ca ingredient activ ce contribuie la echilibrarea pH-ului pastei de dinți, creând astfel un mediu alcalin, perfect pentru reminalizarea naturală a dinților, curățarea tartrului dentar și a petelor apărute în urma consumului neatent de substanțe acide provenite din alimentele pe care le consumăm zilnic.

Ce este?

Hidroxidul de Calciu este o substanță inodoră ce a fost introdusă (sub formă de Calxyl) în endodonţie încă din anul 1920 de către Hermann.

Comparativ cu alte substanțe, Hidroxidul de Calciu se remarcă prin coeficientul minim de iritabilitate pentru ţesutul parodontal şi pulpar, iar pH-ul său alcalin poate duce la efect citotoxic.

Ce face?

Hidroxidul de Calciu contribuie la eliminarea microorganismelor din spațiul canalar, induce formarea țesutului dur și usucă canalele ce conțin secreții. În același timp este un puternic bactericid, comparativ cu alte substanțe utilizate pentru tratamentul canalelor dentare.

De ce îl folosim?

Folosim Hidroxidul de Calciu în pasta de dinți PRANOYA pentru acțiunea sa bactericidă și antimicrobiană, datorită pH-ul alcalin pe care îl are. Mediul alcalin ridicat duce la efecte precum distrugerea membranei bacteriene negative.

Ce este?

Uleiul esențial de lămâie este lichid extras din lămâie ce are gust astringent și nenumărate beneficii asupra sănătății precum: un bun antibacterial, are proprietăți de reîmprospătare și este un bun tonic de piele.

Ce este?

Uleiu esențial de lămâie este cunoscut pentru proprietățile sale revitalizante, pentru beneficiile mentale (păstrarea clarității mentale), s-a dovedit extrem de benefic și ca remediu pentru problemele tenului gras și în general ajută la menținerea sănătății și a digestiei.

De ce îl folosim?

Folosim în pasta de dinți PRANOYA uleiul esențial de lămâie ca aromă și pentru calitățile sale ce oferă senzația de prospețime.

Ce este?

Carbonatul de Calciu este o substanță ce se poate găși în roci, sub formă de pulbere fină, albă, inodoră, cu un gust ușor calcaros. Substanța are un efect de îngroșare, opacifiantă iar fabricarea lui se face în calcite naturale, fără nanoparticule. În formă naturală există în cretă, calcar și marmură. Este, de asemenea, o componentă a materialelor organice mai dure, precum scoicile sau coaja de ou.

Carbonatul de Calciu se folosește ca ingredient în produse ca laptele de soia sau de migdale fiind sursă de calciu dietetic. Este, de asemenea, folosit ca supliment medicinal sau antiacid gastric.

În pasta de dinți PRANOYA este utilizat un extract din calcarul din carierele Orgon, Franța și este purificat pentru a avea o calitate superioară.

Ce face?

În timpul periajului dentar, carbonatul de calciu acționează ca un abraziv delicat ce îndepărtează placa bacteriană fără a distruge smalțul sau a zgâria dinții sau fațetele dentare.

De ce îl folosim?

Carbonatul de calciu este utilizat în pasta de dinți PRANOYA pentru compoziția sa naturală, fără nanoparticule ce are efect de îngroșare și pentru efectul abraziv scăzut, de curățare și, în același timp, de lustruire a dinților și a fațetelor dentare.

Ce este?

Glicerina sau Glicerolul este un lichid natural cu consistența siropului, incolor, inodor, cu gust dulce, solubil în apă și alcool ce fierbe la 290°C, se evaporă și îngheață greu. Glicerina se poate obține din grăsimi animale în combinație cu uleuri vegetale, sau doar din uleiuri vegetale. Facilitează reținerea apei în țesutul cutanat și este o substanță emolientă. Este utilizată în produse farmaceutice, de îngrijire personală și alimentare pentru beneficiile sale diverse.

Ce face?

Glicerina Vegetală contribuie la reducerea plăcii bacteriene prin reducerea activității disponibile a apei și acționează ca o protecție împotriva cariilor dentare. Are efecte temporare în reducerea sensibilității dentare, oferă senzația de prospețime și curățare a dinților. Folosită greșit în cantități mari la produsele de igienă orală, glicerina poate încetini sau chiar stopa remineralizarea naturală a dinților. De aceea noi folosim simbioze de ingrediente care împiedică acest lucru să se întâmple. Glicerina nu dăunează gingiilor sau smalțului dentar.

De ce îl folosim?

Datorită proprietății sale de a umecta, glicerina are un rol extrem de important în componența pastei de dinți PRANOYA, deoarece împiedică procesul de uscare a compoziției în tub. Este utilizată și ca îndulcitor natural, pentru gustul dulce pe care îl deține, dar și pe pentru proprietatea emolientă prin care îi oferă pastei de dinți o textură plăcută. În produsele noastre folosim doar glicerină vegetală.

Ce este?

Hidroxiapatita este un mineral natural cunoscut și sub numele de hidroxilapatită (HA), ce are structura chimică de Ca5 (PO4) 3 (OH), exprimată ca Ca10 (PO4) 6 (OH) 2, făcând referire la două entități care alcătuiesc celula unitară a cristalului.

Hidroxiapatita se găsește în mod natural în smalțul dinților în procent de 90% și în dentină în procent de 70%, așadar acestea sunt compuse în majoritate din hidroxiapatită, mai precis din forma nestoichiometrică a hidroxiapatitei care constituie aproximativ 70% din greutate și peste jumătate din volumul osului uman.

De asemenea, menta, ceaiul verde, trifolium, tulpinile de Khat și frunzele de busuioc, sunt cinci tipuri de plante diferite care conțin şi compuși constituenți de hidroxiapatită de calciu, hidroxid de calciu. Cantitatea de hidroxiapatită extrasă din frunzele și tulpinile celor cinci diferă, cea mai mică este in trifolium, cea mai mare in Khat şi Mentă.

Multe structuri inclusiv glanda pineală conțin în plus corpora arenacea sau „nisipul creierului” care sunt minuscule cristale calcifiate de hidroxiapatită.

Hidroxiapatita este și membrul final hidroxil al grupului complex de apatite Ioni OH care se pot înlocui prin crearea de carbonat, clorură sau fluor, fluorapatit sau clorapatită.

În formă neadulată, hidroxiapatita este o pulbere de culoare albă, iar în formă naturală poate avea o culoare verde sau galbenă, comparabile cu petele de fluoroză dentară.

Aceasta are proprietăți biomedicale și mecanice, astfel încât regenerează și reminalizează țesutul osos.

Ce face?

Avantajele biomedicale și mecanice ale proprietăților hidroxiapatitei au determinat examinarea potențialului său de a remineraliza ţesutul osos.

Particulele de hidroxiapatită din pasta de dinți PRANOYA sunt bioactive şi au capacitatea de a se integra în compoziţia smalţului şi a dentinei, pătrunzând în micile imperfecţiuni de la suprafaţa dinţilor pe care îi repară şi îi protejează de acţiunea distructivă a bacteriilor şi acizilor.

De ce îl folosim?

Hidroxiapatita în sinergie cu celelalte ingrediente, are o acţiune rapidă de remineralizare a smalţului şi a dentinei, realizând ceea ce până acum se credea imposibil: repararea smalţului dentar doar prin metode naturale neinvazive.

Ce este?

Pudra de Lithothamnium este pulberea obținută printr-un proces de uscare și măcinare a algei numită Lithothamnion. Aceasta este un tip de algă roșie taloidă care cuprinde 103 specii, algele roșii fiind unele dintre cele mai vechi grupuri de alge eucariote, putând fi găsite în Marea Mânecii și în Marea Mediterană unde apa are o adâncime de peste 100 de metri. Alga Lithothamnium este cunoscută prin beneficiile și proprietățile sale, fiind bogată în mineralele și oligoelemente, precum Manganul, Calciul, Fierul, Magneziul, Cuprul, Potasiul și Seleniul.

Ce face?

Pudra de Lithothamnium are proprietatea de a reminaliza puternic dantura, de a detoxifica întreaga cavitate bucală, de a reduce sensibilitatea dentară și de a curăța atât dinții naturali, cât și fațetele dentare.

Ca modalitate de precauție, cei care au alergii la alge, crustacee, pește, fructe de mare trebuie să evite acest produs.

De ce îl folosim?

Bogată în nenumărate minerale, Pudra de Lithothamnium este utilizată în pasta de dinți PRANOYA pentru efectele sale pozitive asupra întregii cavități bucale, prin faptul că este un bun agent de netezire, agent calmant, dar și antiinflamator ce menține sănătatea orală optimă și ajută la remineralizarea rapidă a dinților.

Ce face?

Apa de mentă este o substanță naturală obținută din frunzele de mentă (mentha piperita), mai precis din hidrolatul de mentă și are numeroase beneficii asupra igienei orale. Aceasta acționează drept aliment alcalin împotriva acizilor ce produc cariile dentare și gingivita. Frunzele de mentă din care este obținută conțin Potasiu, Magneziu, Calciu, Fier și Fosfor, ceea ce ajută la menținerea și formarea densității osoase în dinți și maxilar.

Ce este?

Apa de mentă utilizată în componența pastei de dinți PRANOYA, are proprietăți naturale antiinflamatorii și antibacteriene, eliminând bacteriile ce se stabilesc la nivelul dinților și previne infecțiile. Stimulează producția de salivă și de enzime necesare digestiei și are un efect răcoritor. Conține vitamine și minerale care ajută la îmbunătățirea sănătății smalțului dentar, a dinților și a gingiilor. Se utilizează după extracțiile dentare și previne umflarea țesuturilor conjunctive, reducând sângerarea.

De ce îl folosim?

Apa de mentă este utilizată în pasta de dinți PRANOYA, datorită efectului benefic pe care îl are în folosirea zilnică. Ca ingredient important, apa de mentă menține respirația proaspătă, are un efect răcoritor și combate bolile gingivale.

Ce este?

Uleiul esențial de mentă este un acid gras 100% natural, derivat din plante, extras din frunzele de mentă, ce are un gust răcoros și dulce. Este cunoscut pentru beneficiile sale ce contribuie la creșterea calității mentale, eliminarea congestiei și efectul răcoritor pentru piele.

Totodată uleiul esențial de mentă conține agenți aromatizanți solubizați și dispersați în pasta de dinți, care reduc semnificativ mirosul și gustul neplăcut.

Ce face?

Uleiul esențial prezent în mentă este cel mai eficient în uciderea a ceea ce se numește bacterii anaerobe, care tind să trăiască în mediu cu un nivel scăzut de oxigen. Aceste bacterii tind să provoace boli ale gingiilor și alte probleme de sănătate orală.

De ce îl folosim?

Se consideră că uleiurile esențiale de timol, mentol, eucaliptol și salicilat de metil au activitate anti-bacteriană prin modificarea peretelui celular bacterian. Aceste ingrediente active contribuie la reducerea semnificativă a plăcii bacteriene și a gingivitei.

Ce este?

Cristalele de Mentolul sunt compuși organici fabricați sintetic sau obținut din uleiurile de mentă naturale. Este o substanță cristalină, de culoare limpede sau albă, solidă la temperatura camerei și se topește ușor. Mentolul se obține prin supunerea uleiului distilat la o temperatură de aproximativ -22ºC cu ajutorul unui amestec de îngheț; Totodată mentolul se dizolvă ușor în alcool sau uleiuri esențiale și poate fi dizolvat în apă sau ulei la punctul de topire de 111,2 ºF. Deoarece cristalele de mentol sunt atât de concentrate, este nevoie doar de o cantitate foarte mică în cadrul produselor, pentru a putea fi simțit efectul puternic răcoritor și aroma de mentă plăcută la gust.

Ce face?

Mentolul are calități locale de anestezic și contrariant și este utilizat pe scară largă pentru a calma iritațiile minore ale gâtului. Acestea sunt cele mai utilizate în pastele de dinți și în apele de gură pentru proprietățile sale de răcire care, de asemenea, reîmprospătează respirația.

De ce îl folosim?

Folosit pe post de aromă în pasta de dinți PRANOYA, mentolul nostru natural are și proprietăți antibacteriene.

Ce este ?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost conectați cu natura și au știut cum să beneficieze de toate elementele favorabile sănătății lor. Un foarte bun exemplu este cel al propolisului - un aliment natural, pe care oamenii l-au folosit pentru îngrijirea personală datorită efectelor sale vindecătoare. Această substanță rezultă în urma unui proces complex de îmbinare a numeroase elemente adunate de albine din varii specii de arbori, precum plopul, mesteacănul, castanul, salcia, frasinul, aninul şi unele specii de pomi fructiferi. Amestecul obținut are rol de protecție și consolidare a stupului, de aici derivă cuvântul “propolis” ce vine din limba greacă, traducându-se ca “partea dinaintea cetății”

Ce face?

Studiile au arătat că, prin compoziția sa plină de elemente naturale benefice organismului uman, propolisul are nenumărate beneficii asupra cavității bucale, prin faptul că acționează ca bun antioxidant, antiinflamator, antiviral, antibacterian și antifungic. Astfel, oferă efecte deosebit de importante în combaterea și prevenirea plăcii bacteriene, dar și menține optimă sănătatea orală, chiar vindecând gingiile în urma intervențiilor chirurgicale. Extractul de propolis exercită o scădere selectivă, o acțiune citotoxică asupra fibroblastelor gingiei umane în comparație cu clorhexidina.

De ce îl folosim?

Atât în pasta de dinți, cât și în apa de gură, propolisul este utilizat pentru proprietățile sale de a încetini creșterea plăcii bacteriene și microflorei patogene responsabile de gingivită. Soluția de propolis are efecte benefice și în procesul de curățare și dezinfectare a periuței de dinți. Extractul de propolis are, de asemenea, un rol în vindecarea halitozei, afecțiune responsabilă de respirația neplăcută din cauza igienei orale deficitare.

Ce este ?

Pudra de diamant natural, așa cum îi spune și numele, este formată din cele mai fine particule de diamant prețios, rezultând un praf abraziv netoxic. Încă din anul 2009 în S.U.A, Pudra de diamant a fost singurul ingredient patentat și testat cu succes pe fațetele dentare, garantând astfel cele mai înalte standarde în ceea ce privește curățarea simultană atât a dinților naturali, cât și a fațetelor dentare cu un indice de abrazivitate scăzut (20-30 RDA) în funcție de dimensiunile particulelor folosite (0.5 microni sau mai puțin).

Ce face ?

Datorită particulelor de diamant, pudra contribuie la curățarea simultană a dinților și fațetelor dentare într-un mod profesional,rapid și uniform, fără să aibă vreun efect abraziv asupra dinților sau al fațetelor dentare, eliminând astfel complet posibilitatea de a zgâria suprafața smalțului dentar. Totodată Pudra de Diamant s-a dovedit a fi eficientă în menținerea luciului dentar și redarea albului natural al dinților dar mai ales al părților protetice.

De ce îl folosim?

Am ales să folosim acest ingredient natural activ pentru proprietățile sale multiple dovedite în toate studiile clinice efectuate până în momentul prezent. Oferă efect scăzut al abrazivitatii, curăță complet și simultan atât suprafața dintelui, cât și a fațetelor dentare, previne apariția tartrului și a colorării dinților și contribuie cu succes la creșterea duratei de viață a lucrărilor protetice. Fiecare tub de pastă conține minim 1ct de Pudră de Diamant Natural.

În combinație cu alte ingrediente active, Pudra de diamant are și proprietăți antiinflamatorii. Agenții liniștitori eficienți măresc proprietățile protectoare ale membranelor mucuslui oral, reduce apariția plăcii și a bacteriilor orale.

Ce este?

Aroma de Ciocolată este folosită în general pentru culoarea și textura sa, dar și pentru a da o aromă unică. Spre deosebire de alte ingrediente, aroma de ciocolată nu conține alte substanțe în compoziție, fiind naturală 100%

Aroma de ciocolată conține antioxidanți a căror cantitate este redusă dacă cacaua este supusă procesului de alcalinizare.

Totodată, Aroma de ciocolată conține foarte multe minerale benefice organismului, inclusiv Calciu, Cupru, Magneziu, Fosfor, Potasiu, Sodiu și Zinc.

Ce face?

Aroma de ciocolată are variate beneficii demonstrate științific pentru organismul nostru, precum: reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea oxid-ului nitric din sânge (care dilatează și relaxează vasele de sânge), contribuie la îmbunătățirea stării de bine generală, reduce simptomele depresiei prin stimularea secreției de serotonină (rol în stabilizarea dispoziției naturale), poate reduce riscul de boli neurodegenerative, îmbunătățește funcțiile creierului și multe altele beneficii.

De ce îl folosim?

Folosim Aroma de Ciocolată Naturală în pasta de dinți PRANOYA pentru mirosul și gustul unic.

Ce este?

Sarcozinatul de sodiu natural, cunoscut și ca Sarkosyl, este un agent tensioactiv neiritant de curățare, un agent de spumare natural și un puternic agent de denaturare care are o afinitate ridicată pentru proteine, fiind utilizat în șampon, spumă de ras și pastă de dinți. Este incompatibil cu materiale cationice și cu acizii pH 2,5, însă este eficient în îngrijirea orală, datorită agenților tensioactivi care sunt mai puțin iritanți.

În comparație cu ingredientul toxic Sodium Lauroyl Suflate (SLS) ce se regăsește în pastele de dinți convenționale, ingredientul Sodium Lauroyl Sarcosinate din pasta de dinți PRANOYA, este o substanță non-toxică, ce nu produce deloc efecte adverse negative în timp, și nu irită deloc pielea, gingia sau mucoasa fiind derivat din sarcozină, un aminoacid natural găsit în corpul uman și aproape orice tip de material biologic de la animale la plante.

Ce face?

Sarcozinatul de sodiu natural are o eficiență în soluțiile acide și alcaline, în apa florală, iar datorită proceselor biologice de interferare cu membranele, are și proprietăți antibacteriene.

De ce îl folosim?

În urma studiilor efectuate asupra pastelor de dinți, s-a constat faptul că agenții de spumare ridică eficacitatea pastei de dinți, permițând pătrunderea substanței în toate zonele dintre dinți ce par inaccesibile, cu scopul curățării complete a danturii. Așadar, utilizarea sarcozinatului de sodiu crește calitatea pastei de dinți PRANOYA, în primul rând pentru că este natural și, de asemenea, pentru că acționează ușor, pe toată suprafața dinților, nefiind deloc iritant pentru piele sau mucoasă. Este soluția perfectă pentru persoanele care au alergie la pasta de dinți convențională din cauza spumei ce ia contact cu gingia.

Ce este ?

Pantenolul este un termen de proveniență greacă ce se traduce prin „peste tot” și denumește elementul rezultat în urma pătrunderii în piele a acidului pantotenic. La rândul său, acidul pantotenic face parte din grupa vitaminelor B, respectiv Vitamina B5 și are un rol important la nivelul țesuturilor și al celulelor, fiind alcătuit chimic din izomerii D și L, însă doar izomerul D este activ (D-Pantenol).

Ce face?

Alături de Vitamina C, provenită din uleiul esențial de lămâie, pantenolul contribuie la refacerea țesutul epitelial al mucusului oral, are proprietatea de a stimula sinteza colagenului și a sistemului imunitar și crește capacitatea de protecție a celulelor fogocite împotriva bacteriilor.

De ce îl folosim?

D-Pantenolul este utilizat în pasta de dinți PRANOYA pentru că are efecte puternic calmante, curative, antiinflamatorii asupra leziunilor epiteliale, promovează epitelializarea leziunilor și înmoaie țesutul cicatricial. Ajută în tratarea leziunilor produse ca urmare a extracțiilor dentare, gingivitei stomatită, durere produsă prin punerea dinților "falși", ulcere și leziuni traumatice ale mucusului.

Ce este?

Sorbatul de potasiu (cunoscut și sub denumirea de sorbitat de potasiu) este un conservant folosit des în industria alimentară și este un produs ce se comercializează sub formă de cristale albe, substanța fiind solubilă în apă și sintetizată chimică.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a confimat că este o substanță sigură dacă este utilizată în mod corespunzător.

Ce face?

Principalul rol al sorbatului de potasiu este de a asigura siguranța alimentelor și să combată bacteriile din compoziție. Fără conservanți precum Sorbatul de Potasiu, compoziția produselor alimentare sau cosmetice, s-ar altera.

De ce îl folosim?

În pasta de dinți PRANOYA, Sorbatul de Potasiu este utilizat ca antimicrobian și conservant pentru a prelungi durata de valabilitate a compoziției pastei, stopând dezvoltarea mucegaiului, a ciupercilor și a drojdiei.

Ce este ?

Lăptișorul de matcă este ingredientul natural provenit direct de la albinele tinere care produc în mod biologic acest element ce asigură viața întregului stup, prin hrănirea reginei exclusiv cu el. Regina este cea mai importantă din stup, deoarece fără ea întreg stupul ar muri, astfel ea este atent îngrijită și hrănită cu această substanță unică, fiind singurul produs natural în care se găsește 10 HDA(acid 10-hidroxi-2-decenoic). De asemenea, lăptișorul de matcă este bogat Acetilcolină și, un fapt mai puțin cunoscut, acesta este bogat și în complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6 B8, B9, B12).

Ce face?

Având în vedere că acidul 10 HDA și Acetilcolina se regăsesc în formă naturală doar în lăptișorul de matcă, acestea conferă substanței beneficii diverse, precum funcții antibacteriene, antivirale și antifungice. Acidul 10 HDA contribuie chiar și la producerea de celule stem, care au un rol primordial în organism, iar Acetilcolina joacă un rol crucial în procesul de transmitere a impulsurilor neuronale.

De ce îl folosim?

Lăptișorul de matcă are un rol extrem de important în formula PRANOYA, deoarece datorită acestui ingredient, compoziția oferă efecte antioxidante și cicatrizante. Ajută la prevenirea și recuperarea inflamațiilor gingivale, la vindecarea și cicatrizarea rapidă a gingiilor postoperator și menținerea permanentă a cavității bucală în stare optimă.

Mai mult, prin calitățile sale superioare, lăptișorul de matcă este un bun stabilizator și conservant prin faptul că este natural și nu modifică în niciun fel negativ compoziția pastei de dinți. Acest ingredient contribuie cu succes și la prelungirea termenului valabilității și al prospețimii compoziției, garantând un grad de siguranță și calitate produselor ce conțin acest ingredient activ.

Ce este?

Încă de la începuturi, oamenii au înțeles la nivel intuitiv necesitatea îngrijirii orale, implicit de a deține o dantură curată și sănătoasă, folosind elementele ce se aflau în imediata apropiere, accesibile în formă brută în natură.

Pudra de siwak este unul dintre cele mai bune exemple de elemente naturale de îngrijire orală, deoarece aceasta a fost extrasă din arborele denumit Salvadora Persica ce își are originile în Orientul Mijlociu și ale cărui crengi erau utilizate de oamenii de acum mii de ani pentru a confecționa periuțe de dinți naturale.

Pudra de siwak este utilizată și astăzi în cosmetica dentară, datorită elementelor extraordinare pe care le deține, cum ar fi Siliciul, Fosforul, Flavonoidele, Calciul, Vitamina C și Acidul tanic, substanțe necesare danturii umane.

Ce face?

Studiile demonstrează că resturile de alimente rămase pe dinți sunt responsabile de apariția cariilor și a gingivitei, care la rândul său este responsabilă de respirație urât mirositoare și în final de paradontoză, boală ce atacă dinții de la bază și produce căderea lor într-un ritm extrem de accelerat. În acest sens, utilizarea zilnică a produselor de îngrijire orală ce conțin pudra se siwak soluționează aceste probleme, deoarece pudra de siwak are proprietăți de purificare și sanitizare, astfel elimină placa bacteriană, previne apariția cariilor, a gingivitei, implicit a sângerărilor gingivale, printr-o curățare ușoară și delicată a dinților, contribuind la redarea albului natural al acestora.

De ce îl folosim?

Fiind unul dintre ingredientele active din pasta de dinți PRANOYA, Pudra de Siwak contribuie astfel la îngrijirea zilnică a întregii cavități bucale, prin proprietățile benefice de a elimina bacteriile, de a proteja smalțul dinților naturali și al fațetelor dentare, prin textura și compoziția sa delicată, iar prin amestecul cu celelalte ingrediente precum acidul hialuronic, lăptișorul de matcă și propolisul, pasta de dinți PRANOYA capăta proprietatea de a vindeca și cicatriza țesuturile și are efect în diviziunea celulară. De asemenea a fost testată pe pacienții cu lucrări ortodontice în progres cu foarte bune rezultate.

Ce este?

Acidul Hialuronic este un glicozaminoglican anionic care face parte din cele trei țesuturi: conjunctiv, epitelial și nervos. Acidul Hialuronic este nesulfatat, are proprietatea de a ajunge la dimensiuni moleculare foarte mari și ia naștere în membrana plasmatică, spre deosebire de alți glicozaminoglicani care iau formă în aparatul Golgi. Acidul hialuronic a fost obținut pentru prima dată în anul 1934 de către Karl Meyer și John Palmer.

Acidul Hialuronic este un hidratant biologic al pielii, de aceea este utilizat ca ingredient bioactiv în produsele de îngrijire a pielii, deoarece are proprietatea de a menține elasticitatea epidermei. De asemenea, este o componentă principală a matricei extracelulare, astfel regenerează țesuturile și tratează cu succes inflamațiile.

Ce face?

Acidul Hialuronic se poate aplica în varii modalități și ajută la menținerea unei danturi sănătoase, prin faptul că vindecă țesuturile, repară leziunile și întărește gingiile într-un timp foarte scurt.

De asemenea, acidul hialuronic are și proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, astfel încât este utilizat în tratarea bolilor parodontale, pentru faptul că accelerează recuperarea dentară și combate gingivita. Este recomandat, cu preponderență, persoanelor cu tratamente dentare, precum implanturile sau fațetele dentare.

De ce îl folosim?

Acidul Hialuronic are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și de vindecare a țesuturilor. În acest sens, studiile arată că folosirea ingredientului post-implantare sau operator se obțin rezultate fantastice în regenerarea osoasă și gingivală. În combinația sa cu celelalte ingrediente din pasta de dinți, în special cu Royal Jelly, acesta poate fi utilizat ca adjuvant al terapiei mecanice în tratamentul parodontitei, oferind beneficii nenumărate în terapia parodontală. Așadar, introdus în pasta de dinți PRANOYA, acidul hialuronic contribuie la îngrijirea zilnică a gingiilor și a dinților, prevenind bolile gingivale responsabile de paradontoză deoarece folosim hialuronatul de sodiu care este absorbit mai ușor și are o greutate moleculară mai mică decât acidul hialuronic normal sau cel hidrolizat.

Ce este?

Benzoatul de sodiu este o formă cristalină a acidului benzoic, căpătând această formă atunci când este dizolvat în apă. Acesta de regulă se obține în urma reacției hidroxidului de sodiu cu acidul benzoic și este considerat o alternativă mai sigură și mai naturală decât parabenii.

Ce face?

Benzoatul de sodiu este o substanță sigură și cel mai frecvent folosită în foarte multe produse din industria alimentară, datorită proprietăților sale bacteriostatice, fungistatice, dar mai ales datorită proprietăților sale de conservare. Totodată acesta previne mucegaiurile și acumularea bacteriilor rele în compoziția formulei.

De ce îl folosim?

Folosim Benzoatul de sodiu în pasta de dinți PRANOYA pentru proprietățile sale puternice și naturale de conservare a compoziției, contribuind la o valabilitate mai mare a produsului și nemodificarea sau alterarea substanțelor din formulă.

Ce este ?

Cunoscută din cele mai vechi timpuri, din perioada aztecilor, până în ziua de astăzi drept „supliment al naturii”, Spirulina este o algă, fiind de fapt o bacterie naturală extrem de benefică organismului uman. A fost utilizată mereu pentru beneficiile sale antioxidante și nutriționale, iar acum se cultivă în Mexic, Africa, Hawai și Japonia. Datorită compoziției sale naturale în care ficocianina este amestecată cu clorofila, spirulina are o culoare albastru-verde. Aceasta a fost utilizată ca aliment chiar pentru astronauții de la NASA, pentru combaterea malnutriției infantile și a HIV-ului încă din anii ‘80 este recomandată de Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății, tocmai pentru că este un element natural ce oferă siguranță alimentară și sănătate.

Ce face?

Prin compoziția sa alcătuită de pigmenți naturali, precum ficocianina și clorofila , care au efecte antioxidante, antibacteriene antiinflamatoare și anti-fungice, cu toxicitate scăzută și efecte secundare minime, spirulina are proprietatea benefică de a combate placa bacteriană ce se stabilește la nivelul cavității bucale.

Spirulina din pasa de dinți are rolul de a reduce placa bacteriană și de a vindeca gingivita. Acest ingredient este eficient și în reducerea scorurilor plăcilor dentare în mod semnificativ în comparație cu scorurile de bază. Acest lucru ar putea fi atribuit compușilor antimicrobieni găsiți în exudatele cianobacteriene care includ polifenoli, acizi grași, glicolipide, terpenoizi, alcaloizi, carotenoizi și o varietate de bacteriocine. Harder a fost primul care a observat substanța antimicrobiană secretată de alge.

De asemenea, s-a demonstrat că acestea produc substanțe care pot inhiba creșterea microbiană. Efectul anti-gingivită și antiinflamator semnificativ al pastei de dinți, poate fi atribuit constituenților importanți, fitocianină (PC) și acid gamma-linolenic (GLA). Spirulina conține 1,3% GLA și C-PC.

De ce îl folosim?

PRANOYA utilizează pudra de spirulină ca ingredient ce contribuie la culoarea naturală de verde a compoziției în pasta de dinți, datorată pigmentului pe care îl conține. Fiind un colorant 100% natural și având proprietății antibacteriene, îi conferă pastei de dinți doar însușiri benefice echilibrului și sănătății orale.

Ce este?

„Guma” Xanthan este o substanță lipsită de toxicitate, obținută în urma fermentării materiei vegetale, mai precis a unei bacterii numite Xanthomonas Campestris, ce se dezvoltă pe anumite specii de Brassicaceae unde, folosind substratul vegetal, produce un exudat gumatic sau "gumă", o polizaharidă anionică cu masă moleculară mare și are ca ingredient principal liantul.

Această substanță este utilizată de relativ puțin timp ca ingredient alimentar în urma unui studiu în ceea ce privește produsele din cereale realizat de Departamentului de Agricultură în anul 1950. În anul 1968 a fost aprobată de FDA și astăzi, după fermentare, substanța este supusă unui proces în care polimerul este recuperat prin precipitare cu izopropanol, filtrat, uscat și zdrobit, fiind comercializată sub forma unei pudre crem care are o compoziție chimică extrem de interesantă, deoarece reacționează într-un mod specific cu anumite substanțe și are foarte multe beneficii.

În acest sens, este solubilă în cald și rece, formând soluții apoase din care vâscozitatea rămâne neschimbată, este compatibilă cu majoritatea sărurilor, cu concentrații moderate de surfactanți și cu majoritatea conservanților, este compatibilă hidrocoloizilor vegetali, nu formează geluri de la sine, ci formează geluri reversibile termic, nu conține gluten, este lipsită de toxicitate, iar incompatibilitățile sunt rare (borati, hipocloriti, peroxizi, generatori de radicali liberi).

Ce face?

Așa cum FDA a confirmat că „guma” Xanthan este o substanță sigură pentru a fi folosită în alimente, precum dressing-u sau sosurile pentru salată, ca stabilizator, emulgator, agent de îngroșare, același rol îl are și pentru produsele de îngrijire orală.

De ce îl folosim?

Asemenea majorității produselor, cele de îngrijire orală, precum pasta de dinți PRANOYA, au nevoie de stabilizatori, emulgatori și agenți de îngroșare în procesul chimic de obținere, iar adăugarea „gumei” Xanthan ca ingredient face posibilă păstrarea naturală a compoziției produsului.

Ce este?

Xylitolul este o substanță naturală albă, cristalină, dulce (asemănătoare cu zahărul de masă) ce se găsește în mod natural în fructe și legume, dar care este produsă și de către organismul uman. Xylitolul este unic printre alcolii din zahăr, având efect inhibitor asupra glicolizei.

Ce face?

Acesta este considerat a fi un agent cariostatic, deoarece poate inhiba metabolismul glucidelor din diferite microorganisme orale, poate preveni formarea cariilor și oferă un gust deosebit de plăcut în timpul folosirii pastei de dinți. Efectul inhibitor asupra glicolizei a fost legat de adoptarea xilitolului printr-un sistem PTS (fosfotransferază) specific fructozei constitutive și acumularea ulterioară intracelulară de xilitol-5-fosfat. Un astfel de mecanism duce la reducerea formării de acid din glucoză și reducerea conținutului de Streptococcus mutans atât în placă, cât și în saliva.

De ce îl folosim?

În pasta de dinți PRANOYA, folosim Xylitolul ca îndulcitor natural (ce oferă un gust plăcut, blând și dulce) dar și pentru efectele de schimbare uimitoare la nivelul plăcii bacteriene. Placa bacteriană este o substanță lipicioasă care aderă la dinți, plină cu bacterii responsabile de respirația urâtă, efect ce poate genera carii dinților și boli gingivale. Pe lângă gustul dulce, acesta produce și o senzație de răcire în gură. Totodată folosim Xilitol pentru că nu poate fi fermentat de microorganisme orale și în combinație cu Hidroxiapatita ajută la remineralizare într-un mod spectaculos.

Ce este ?

Zincul este un oligoelement puternic, esențial relativ non-toxic, necumulativ, ce se regăsește în diferite alimente, dar se folosește și ca supliment alimentar. Acesta are nenumărate beneficii pentru îngrijirea orală, dar este totodată și necesar pentru buna funcționare a întregului organism. Zincul contribuie și la inhibarea PTS, calea absorbției glucozei de Streptococcus mutans, Streptococcus sanguis și Actinomyses naeslundii și metabolismul glucozei la acidul lactic.

Ce face ?

Zincul oferă nenumărate beneficii dentare. Un prim beneficiu ar fi legat de inhibarea respirației urât mirositoare, numită și ,,respirația rea” sau halitoza, ce provine în principal din cavitatea orală. Mirosul neplăcut se datorează reținerii bacteriilor anaerobe, Gram-negative, ce apar în urma consumului anumitor alimente. Aceste bacterii utilizează aminoacizi care conțin sulfur ca substrat în producția lor de compuși volatili care conțin sulf (VSC). VSC au un miros distinct neplăcut chiar și în concentrații scăzute. Rolul Zincul în această situație este de a inhiba producerea de VSC în cavitatea bucală prin interacțiunea cu sulful în aminoacizi sau metabolismul lor. Prin urmare, Zincul poate fi reținut în cavitatea bucală timp de aproximativ 2-3 ore după periajul dinților care se leagă de substanțe acide pe mucoasa bucală, în salivă sau pe suprafețele bacteriene.

Zincul se adaugă la pastele de dinți și la spălarea gurii sub formă de zinc, clorură sau citrat de zinc.

Efectele zincului se cred că sunt intracelulare, rezultate din inhibarea enzimelor sulfidrilice, în special ale ,,enzimei L’’ din sistemul de transport de fosfotransferază și aldolază și gliceraldehidă dehidrogenază pe calea glicolitică.

Zincul inhibă, de asemenea, activitatea proteazei asemănătoare cu tripsina a Porphyromonas gingivalis și a Capnocytophaga gingivalis.

De ce îl folosim?

Rolul zincului în pasta de dinți PRANOYA este de a inhiba dezvoltarea plăcii bacterie și este folosit și ca agent inhibitor al calculului dentar.