Poate o pastă de dinți abrazivă să afecteze smalțul dinților naturali sau să estompeze glanțul fațetelor dentare? Răspunsul scurt Da. Răspunsul lung: Mai jos.
*mențiune: în acest articol o să vă prezentăm punctul nostru de vedere în concordanță cu standardul ISO:11609 singurul agreat de ADA (American Dental Association) și diferența explicată față de alte teste normale sau neavizate.
Ce este valoarea RDA?
RDA este formă scurtă pentru abraziunea radioactivă sau relativă a dentinei. Pentru a fi preciși, acest termen care sună complicat ne spune cât de mult un dinte „abrazeaza” dentina (adică interiorul dinților) în condiții de laborator. Cu alte cuvinte, se referă la abraziunea substanței dentare cauzată de o pastă de dinți. Mențiune: singurul test acreditat este la standardul ISO:11609 fiind acceptat de ADA în USA și se efectuează DOAR la 4000 de periaje (stokes) (echivalentul a aproape 6 luni de spălat pe dinti într-o singura sesiune).
Atenționare: Sunt studii normale de 1500 – 2000 periaje efectuate în mod constant care NU sunt bune ca nivel de referință, ci doar in scop de marketing, acesta este un aspect foarte important de urmarit in acest articol.
Cum se măsoară valoarea RDA?
Într-un laborator, performanța de curățare a unei paste de dinți este testată în condiții standardizate în comparație cu o valoare de referință. Prin urmare, R reprezintă adesea abraziunea relativă a dentinei. În același timp, sau alternativ, termenul de abraziune radioactivă a dentinei este de asemenea folosit în mod obișnuit, deoarece structura dintelui este iradiată pentru măsurare. Această examinare are loc în vitro, adică nu pe organisme vii.
Semnificația valorii RDA
Deși valoarea RDA este probabil cea mai cunoscută unitate de măsură pentru abraziunea unei paste de dinți, ea nu se găsește pe majoritatea pastelor de dinți. Nu există nicio cerință de declarare a valorii RDA. Declarația este voluntară și este tratată diferit de diferiți producători. Cu toate acestea, critica majoră la adresa valorii RDA și a metodelor alternative, cum ar fi valoarea PCR (Pellicle Cleaning Ratio) sau REA (Radioactive Enamel Abrasion) este că rezultatele din laborator nu pot fi transferate direct în utilizarea zilnică. Multe alte efecte, precum tipul de periuță de dinți sau presiunea aplicată la periaj, au, de asemenea, o influență asupra abraziunii. În plus, valoarea RDA este măsurată pe dentină, care nu este direct transferabilă la abraziunea smalțului.
Tabel cu valorile RDA (noi)
Cu cât valoarea RDA este mai mare, cu atât este mai mare abrazivitatea pastei de dinți și astfel abraziunea dentinei. Tabelul RDA poate fi împărțită aproximativ în cinci categorii:
Sub 30: abrazivitate foarte scăzută cu putere de curățare minimă potrivită pentru pastele de dinți de bebeluși.
30 la 50: abrazivitate foarte scăzută cu un raport bun între abraziune și efect de curățare potrivit pentru îngrijirea zilnică a dinților de lapte la copii in special.
50 la 70: abrazivitate scăzută recomandată celor cu dinții sensibili și smalțul deja compromis.
70 la 100: Abrazivitate medie, valoarea ideală pentru dinții naturali sănătoși care au nevoie de îngrijire completă zilnic.
100 la 150: Abrazivitate ridicată, de obicei pastele de dinți cu efect de albire sau de curățare profundă.
150 la 250: valoare considerată dăunătoare.
>250: peste limita superioară de siguranță recomandată ISO si ADA
*Mențiuni: Din punctul nostru de vedere, pastele de dinți pentru fațetele dentare trebuie să aibă o abrazivitate ideală între 70 – 120 conform standardului ISO:11609, insă din păcate multe companii nu afișează exact standardul și numărul de periaje folosit în determinarea RDA-ului din claimuri.
Exemplu: Pasta de dinți PRANOYA pentru cosmetică dentară și dinți naturali are o valoare RDA între 40 – 50 intr-un test normal efectuat la 1500-2000 periaje iar sub noul standard ISO, studiu efectuat de Intertek UK avem o valoare de 104 RDA la 4000 periaje, perfect sigur pentru utilizarea de zi cu zi și cu mult sub limita admisă de American Dental Association pentru piata din SUA sau piata din Europa. Producătorii NU sunt obligați să ofere aceste informații clienților, însă acest articol se dorește a fi unul educativ.
Atenţie!
În Europa, sunt permise pastele de dinți cu o valoare RDA de până la 250. O pastă de dinți cu o abraziune atât de mare ar deteriora probabil dinții după doar câteva utilizări.
Care valoare RDA este una bună?
În general, valoarea pentru o pastă de dinți de uz zilnic la adulți, ar trebui să fie în funcție de dantura fiecăruia. Dacă dinții sunt sensibili și au smalțul compromis, alegeți o variantă cu o valoare RDA mai mică, dacă dinții sunt sănătoși și doriți menținerea igienei folosiți o valoare medie iar dacă doriți dinții mai albi încercați o valoare mult mai mare însă atenție să nu depășească 150. Pentru fațetele dentare, valoarea ideală RDA din punctul nostru de vedere după noul standard, trebuie să fie între 70 – 120 deoarece la aceste valori, oferă teoretic idealul în curătare fară a compromite însă un aspect foarte important sunt ingredientele folosite ca agenti.
Pastele de dinți pentru albire care funcționează prin oxidare trebuie să fie evitate cu orice cost. Cu toate acestea, valoarea RDA singură nu determină neapărat dacă structura dintelui va fi afectată sau nu.
Ce valoare RDA este de fapt bună pentru dvs. sau pentru copiii dvs. depinde și de o serie de factori individuali:
Periuța de dinți: Dacă folosiți o periuță de dinți cu perii moi, medii sau tari, ar trebui să alegeți o pastă de dinți cu o valoare RDA adecvată. O periuță de dinți cu peri duri contribuie, de asemenea, la creșterea abraziunii. În special în cazul periuțelor de dinți pentru copii, trebuie avut grijă să alegeți una moale. În cazul în care se folosesc periuțe de dinți electrice, este de obicei suficientă o pastă de dinți cu o valoare RDA scăzută până la medie.
Tehnica de periaj dentar: modul în care sunt periați dinții poate influența și dacă smalțul suplimentar este îndepărtat. Dinții trebuie periați ușor, iar mișcările orizontale trebuie evitate pentru a proteja dinții și gingiile. Părinții trebuie să fie atenți și să se asigure că copiii lor folosesc tehnica corectă de periaj dentar.
Starea dinților: Dinții cu hipersensibilitate pot fi un semn că smalțul este deja deteriorat. În acest caz, este recomandat să utilizați paste de dinți cu o abraziune mai mică a dentinei. Pacienții care scrâșnesc dinții (bruxism) suferă, de asemenea, leziuni ale substanței dentare și ar trebui să fie deosebit de atenți atunci când își curăță dinții.
Dinții de lapte: smalțul dinților de lapte este mai subțire cu aproape jumătate decât cel al dinților permanenți. Prin urmare, dinții pentru bebeluși și copii mici ar trebui să aibă și o valoare RDA destul de scăzută.
Rezultatul dorit: Pentru a elimina petele de pe dinți, pastele cu efect de albire sunt adesea folosite. Acestea sunt caracterizate prin o valoare mai ridicată a abraziunii; 100 – 150 RDA fiind sigure insă cele care au o valoare între 150 – 250 RDA pot fi folosite doar cu recomandarea medicului (din punctul nostru de vedere) și nu au de obicei recomandare de zi cu zi și niciodată pe termen foarte lung.
De ce am făcut acest articol ?
Majoritatea informațiilor apărute în spațiul public sunt incomplete sau înțelese greșit. Pentru a face o educație cât mai buna trebuie să expunem informații corecte către clienții noștri. Ne place sa credem ca mereu am spus lucrurilor pe nume si de aceea avem o rată de satisfacție extrem de mare din partea clientilor nostri.
Puteți vizualiza oricând sumarul testelor sau a studiilor clinice efectuate pe produsele noastre accesând secțiunea Studii Clinice iar pentru profesioniștii care vor să se informeze în detaliu privind relația comercială cu compania noastră, pot cere acces către pagina dedicată.