Un zâmbet strălucitor nu este doar un atribut estetic, ci și un indicator al sănătății orale. O igienă orală adecvată este esențială pentru a preveni afecțiunile dentare și pentru a menține o respirație proaspătă. Acest articol oferă un ghid complet al igienei orale, împreună cu tips and tricks pentru a vă menține zâmbetul sănătos și atrăgător.

Pasul 1:Utilizarea Aței Dentare

Flossing scaled

Curățarea interdentară este la fel de importantă precum periajul. Utilizați ața dentară zilnic pentru a elimina resturile alimentare și placa bacteriană de la nivelul gingiilor și între dinți.

Sugestii:
– Flossați delicat pentru a evita rănirea gingiilor.
– Experimentați cu diferite tipuri de ață dentară pentru a găsi cea mai potrivită variantă pentru dumneavoastră.
– Alegeți o ață dentară calitativă pentru beneficii suplimentare.

Oral Irrigator

Pasul 2:Utilizarea Irigatorului Oral

Un irigator oral este un instrument eficient pentru îndepărtarea resturilor alimentare și plăcii bacteriene. Folosiți irigatorul oral după utilizarea aței dentare pentru o curățare mai eficientă.

Sugestii:

– Reglați presiunea irigatorului oral în funcție de sensibilitatea gingiilor.
– Îndreptați vârful irigatorului spre linia gingiilor și între dinți pentru o curățare completă la un unghi de 45 de grade.

Putem folosi doar ața sau irigatorul ?

Folosirea ambelor produse în această ordine va avea ca efect eliminarea completă a resturilor alimentare deoarece ața dentară poate elimina și intra subgingival mult mai ușor decât jetul de apă care la o presiune nepotrivită poate provoca sângerări dentare cu ușurință.

În cazul persoanelor care au fațete dentare acest protocol de curățare devine obligatoriu deoarece sensibilitatea interdentară este diminuată din cauza parților protetice ceea ce se traduce în a nu îți da seama dacă ai ceva rămas între dinți decât în cazul în care va pune o presiune mare sau identifici utilizând limba.

Pasul 3:Periajul Corect

Brushing teeth

Periajul regulat este fundamentul unei igiene orale sănătoase. Folosiți o periuță cu peri moi sau medii pentru a evita leziunile gingiilor și a proteja smalțul dinților sau glanțul fațetelor dentare. Asigurați-vă că periajul durează cel puțin 2 minute (noi recomandăm 3) și că acoperiți toate suprafețele dinților, inclusiv partea din spate a acestora.

Sugestii:

– Folosiți o pastă de dinți adecvată danturii dumneavoastră.
– Încercați o periuță electrică pentru o curățare mai eficientă.
– Nu apăsați prea tare, pentru a evita deteriorarea smalțului și iritațiile gingiilor.
– Nu uitați de curățarea limbii.

  • Schimbați capătul periuței sau periuța la cel mult două luni sau imediat după fiecare intervenție stomatologică.
  • Utilizați capacul de protecție pentru a acoperi capul periuței după fiecare folosire, în special dacă este expusă in baie, ideal este să o depozitați într-un dulap din baie.
Mouthwash

Pasul 4:Utilizarea Apei de Gură

Clătirea cu apă de gură ajută la reducerea bacteriilor și la menținerea unei respirații proaspete. Alegeți o apă de gură care are proprietăți antibacteriene.

Sugestii:

– Evitați apă de gură care conține alcool, deoarece poate provoca uscarea gurii.
– Nu veți folosi întotdeauna apa de gură după periaj.
– Folosiți apa de gură la prânz și înainte de culcare.

Mai multe aspecte acoperim în rândurile ce urmează.

Pasul 5:Vizitele la Dentist

Dentist Visit

Programați-vă regulat vizitele la dentist pentru controale preventive și curățări profesionale. Dentistul poate identifica problemele în stadii incipiente și vă poate oferi sfaturi personalizate pentru o igienă orală optimă.

Sugestii:

– Pentru persoanele cu dinții naturali, mergeți la dentist o dată la 6 luni.
– Pentru persoanele cu fațete dentare, mergeți la dentist o dată la 4 luni.

Profilaxia corespunzătoare stă la baza menținerii unui zâmbet sănătos.
În cazul persoanelor cu fațete dentare profilaxia nu înseamnă mereu detartraj, airflow și periaj.
Dacă aveți o igienă corespunzătoare, un simplu Airflow va fi de ajuns.

Spălatul pe dinți imediat după ce ați mâncat, de evitat pentru 15 – 30 de minute !

Cu toții am auzit că cel mai bine este să ne spălăm pe dinți după masă. Dar, în unele cazuri, știați că cel mai bine este să așteptați?

Recomandăm cu siguranță să renunțăm la periaj după ce ați consumat ceva acid, fie că este vorba de fructe, suc sau alimente acidulate.

Motivul pentru această recomandare vine de la faptul că atunci când acizii sunt în gură, ei slăbesc smalțul dentar, care este stratul exterior al dintelui. Periajul imediat după consumul de ceva acid poate deteriora stratul de smalț al dintelui.

Așteptând aproximativ 15 – 30 de minute înainte de periaj, permite smalțului dentar să se remineralizeze și să se refacă.

Între timp, puteți face ceva pentru a ajuta dinții: După ce ați mâncat sau ați băut ceva acid, recomandăm întotdeauna clătirea cu apă, care începe procesul de remineralizare a smalțului.

Spălatul pe dinți dimineața: înainte sau după ce am mâncat sau băut cafea ?

Bacteriile se înmulțesc în cavitatea bucală pe timpul nopții de aceea igiena orală dimineața este importantă.
În mare parte sunt două tipologii de clienți: cei care se spală pe dinți imediat după ce s-au trezit și cei care se spală imediat după ce și-au făcut tabieturile.

Ambele situații sunt perfect acceptabile fiind în funcție de cum sunteți învățați însă dacă vă spălați pe dinți imediat după ce v-ați trezit, consumați anumite alimente (gustul poate fi influențat) trebuie neapărat să vă spălați și după respectând indicațiile de mai sus.

Când ne spălam pe dinți, înainte de duș sau după ?

Acneea este cauzată în principal de factori precum excesul de ulei, celulele moarte ale pielii și bacteriile. În timp ce ne spălăm pe dinți, bacteriile se transferă destul de des din gură pe piele, provocând erupții. De aceea este recomandabil să te periezi înainte de duș.

În acest fel, orice bacterie sau pastă de dinți reziduală care s-ar fi putut prelinge pe bărbie sau pe zonele înconjurătoare pot fi spălate în timpul dușului, reducând riscul de iritare a pielii și acnee.

Când folosim pasta de dinți cu fluor, ce trebuie să știm ?

Nu vă clătiți gura imediat după periaj, deoarece va spăla fluorul concentrat din pasta de dinți rămasă pe dinți.

După periaj, scuipăm orice exces de pastă de dinți, clătirea îl diluează și îi reduce semnificativ efectele preventive. (consultați indicațiile producătorului de la care achiziționați)

Ar trebui să folosesc apă de gură după periajul cu o pastă de dinți care conține fluor ?

Folosirea unei ape de gură poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, dar nu utilizați apă de gură imediat după ce vă spălați pe dinți, deoarece vă va spăla fluorul concentrat din pasta rămasă pe dinți.

Alegeți un alt moment pentru a utiliza apa de gură, cum ar fi după prânz sau seara înainte de culcare.
Nu mâncați și nu beți timp de 30 de minute după ce ați folosit o pastă sau o apă de gură cu fluor.

Un zâmbet sănătos necesită efort și atenție constantă. Urmați acești pași și tips and tricks pentru a vă menține igiena orală în stare impecabilă și pentru a străluci cu un zâmbet sănătos și atrăgător.

Nu uitați că o igienă orală corectă nu doar previne problemele dentare, ci contribuie și la starea generală de sănătate.